Over Jaap Functioneel maatwerk met een knipoog

jaap-200x300

Timmerman

In 2004 ben ik begonnen als zelfstandig werkend timmerman. Met een aantal grote opdrachten in de binnenstad van Leiden, deed ik al snel ervaring op in het restaureren van oude ramen, kozijnen en dakconstructies. En begon ook al snel de liefde voor het verwerken van deze gebruikte materialen in mijn eigen ontwerpen en meubels in opdracht voor klanten.

Oude bouwmaterialen

Bij bouwprojecten in oude huizen gaat veel origineel constructiemateriaal (paneeldeuren, schouwen, kamer en suites, plafondbalken) vanaf de eerste verdieping door het raam de container in. Ik zag echter altijd wel iets in dit ‘afval’. Aan het einde van de dag viste ik het er vaak weer uit om naar mijn werkplaats te slepen. Daar experimenteerde ik met het gebruik van hout, oud beslag en ander restmateriaal en ontwikkelde al snel een eigen stijl in het bouwen en ontwerpen van vrijstaande meubels.

JaapvanUlden-Terschelling-01

Functioneel maatwerk met een knipoog

Alles van mijn hand is maatwerk, in hoge mate functioneel, neutraal van uitvoering en heeft een heldere vormgeving. Meubels zijn op de eerste plaats gebruiksvoorwerpen, dus gebruiksgemak staat voor mij voorop. De eenvoud, oorspronkelijkheid en kwaliteit blijft altijd het voornaamste. Dat neemt niet weg dat ik het belangrijk vind om al mijn ontwerpen vooral ook een dikke knipoog mee te geven.

Een kast moet de juiste ‘functionele’ afmetingen hebben en natuurlijk goed sluiten, maar wordt door mij van binnen ook voorzien van verlichting en bekleding. Verlichting is deels functioneel, maar zorgt ook voor intimiteit. De bekleding zorgt voor een verrassingseffect en maakt het een persoonlijk stuk van de eigenaar.

Interieurontwerp

Naast het ontwerpen en bouwen van meubels, richt ik mij de laatste paar jaar ook op interieurbouwprojecten; inbouwkasten, keukens, ‘vaste’ banken en bedden en het plaatsen van oude kamer en suite separaties, paneeldeuren en glas in lood.

Werkwijze

Voor het grootste deel van mijn creaties geldt dat ik als meubelmaker behoor tot de groep hergebruikbouwers. Het gebruik van oud restmaterialen loopt als rode draad door mijn ontwerpen. Gebruikt bekistingmateriaal, oude eiken vloerdelen en constructiebalken uit kerken of boerderijen verzaag ik voor een tafel of een bed. Het onderstel van mijn Oldskool Beach Chairs worden weer gemaakt van resten Essenhout uit een trappenfabriek. Maar ook halve blikken verf en restanten behang verwerk ik in projecten. Zo zit achter al mijn werken, altijd nog een extra verhaal.

Samenwerking

Voor mijn opdrachten heb ik nauw contact met een grote toeleverancier van oude bouwmaterialen. Bij hem kan ik snel het juiste paneel, luik of deurtje vinden voor een meubelontwerp. En zit ik dicht bij het vuur bij vraag kraaldelen, deurbeslag of een porseleinen spoelbak. Handig voor klanten, maar ook voor eigen ontwerpen.

MATERIALEN
Leen van Velzen, Valkenburg (ZH)
Bouwbedrijf Leiden, Leiden

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!